zoom-in zoom-out shopping download search remove info plus heart explore close edit share arrow-left arrow-right

Helsinkikuvia.fi-palvelun käyttäminen

Mitä Helsinkikuvia.fi-palvelussa voi tehdä?

Helsinkikuvia.fi-palvelussa voi hakea valokuvia erilaisilla hakusanoilla, selata museon luomia kuva-albumeita eri aiheista tai luoda omia albumeita ja lisätä niihin suosikkikuviaan. Valokuvia voi ladata omalle laitteelleen korkearesoluutioisina eli painolaatuisina tai pienempinä, verkkolaatuisina kuvina.

Mitä kuvia palvelussa on?

Helsinkikuvia.fi-palvelussa on kymmeniä tuhansia Helsinkiin liittyviä valokuvia 1840-luvulta nykypäivään asti. Kuvat ovat peräisin Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista.

Voiko palvelua käyttää muilla kielillä?

Kyllä, ruotsiksi ja englanniksi. Valokuvien kuvailutiedot ja asiasanat ovat kuitenkin ainoastaan suomeksi, mikä vaikeuttaa hakujen tekemistä muilla kielillä.

Mitä hyödyn kirjautumisesta Helsinkikuvia.fi-palveluun?

Kun kirjaudut, voit luoda palvelussa omia albumeja ja lisätä niihin suosikkikuviasi.

Mitä tarkoittaa korkearesoluutioinen kuva? Miten osaan valita, minkälaisen kuvan laitteelleni lataan?

Korkearesoluutioinen kuva on sellainen, jota voi käyttää laadukkaassa painotuotteessa, esimerkiksi julisteessa. Pienempiresoluutioisia eli verkkolaatuisia kuvia voi käyttää esimerkiksi verkkosivuilla tai sosiaalisessa mediassa.

Miten voin tilata kuvatuotteen?

Voit tilata kuvatuotteen Kuvaselaamon sivuilta löytävällä verkkolomakkeella. Kuvien toimitusaika on noin viikko.

Valokuvien käyttö

Paljonko kuvan lataaminen tai käyttö maksaa?

Valokuvien lataaminen ja käyttö eivät maksa mitään.

Mitä kaikkea palvelusta löytyvillä valokuvilla voi tehdä?

Melkein mitä vain! Kunhan muistaa mainita kuvan yhteydessä kuvaajan nimen ja Helsingin kaupunginmuseon, kuvia voi käyttää monipuolisesti. Kuvia voi esimerkiksi jakaa sosiaalisessa mediassa, käyttää verkkosivuilla tai sovelluksissa. Kuvista voi tehdä tai teettää vapaasti myös tauluja, kirjoja, lehtiä, lahjatavaroita tai vaikka tapetteja. Mahdollisuus tutkia hyvinkin tarkkoja yksityiskohtia helpottaa myös opetus- ja tutkimuskäyttöä. Myös kaupallinen käyttö on sallittua tietyin rajoituksin.

Millä tavalla kaupunginmuseo ja kuvaajan nimi on mainittava kuvan yhteydessä?

Vaikkapa näin: 'Kuva: Helsingin kaupunginmuseo / Kuvaajan Nimi'. Jos kuvaajan nimeä ei ole tiedossa, riittää pelkkä Helsingin kaupunginmuseo. Esimerkiksi Twitterissä riittää maininta @kaupunginmuseo sekä kuvaajan nimi, jos se on tiedossa.

Eivätkö tekijänoikeudet tai henkilötietolaki aseta rajoituksia kuvien julkaisulle?

Tekijänoikeudet, henkilötietolaki ja intimiteettisuoja otetaan huomioon kuvia julkaistaessa. Julkaisemme palvelussa vain valokuvia, joiden oikeuksista Helsingin kaupunginmuseo on sopinut tai jotka ovat jo niin vanhoja, että tekijänoikeuden rajoitukset eivät niitä koske. Lisäksi tietyt teemat arvioidaan perusteellisesti ennen verkossa julkaisemista. Tällaisia ovat esimerkiksi lapsikuvat, alastomuus tai henkilön poliittisen suuntautuneisuuden paljastavat kuvat.

Onko kuvien kaupalliseen käyttöön rajoituksia?

Kyllä. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Lisäksi on mainittava Helsingin kaupunginmuseo ja kuvaajan nimi.

Mitä tarkoittaa, että kuvat on julkaistu lisenssillä CC BY 4.0?

Helsingin kaupunginmuseon julkaisemat kuvat Helsinkikuvia.fi-palvelussa on lisensoitu 'Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen' eli CC BY 4.0 -lisenssillä. Lyhyesti ilmaistuna se tarkoittaa, että kuvia voi käyttää ja muunnella missä tarkoituksessa tahansa, kunhan mainitsee kuvalähteen. Lisenssi ei poista käyttäjän vastuuta. Esimerkiksi henkilön oikeus määrätä nimensä, kuvansa tai henkilönsä muun tunnistettavan osan kaupallisesta käytöstä, yksityisyyden suojaa koskevat oikeudet tai moraaliset oikeudet voivat rajoittaa aineiston käyttöä.

Kaipaan lisätietoa tai lisää kuvia

Mistä saan lisätietoa kuvista, tietystä aineistosta tai Helsingin historiasta?

Voit ottaa yhteyttä Helsingin kaupunginmuseon Kuvaselaamoon. Jos haluat tutkia tiettyä aineistoa tai tarvitset muita kuva-arkistopalveluja, käyntiaika ja aineistot on varattava etukäteen.

Mitä teen, jos en löydä sopivaa kuvaa Helsinkikuvia.fi-palvelusta? Jos Helsinkikuvia.fi-palvelussa ei kerran ole kaikkia kuvianne, miten niitä muita pääsee tutkimaan?

Palvelussa on käytännössä kaikki kaupunginmuseon digitoidut eli sähköiseen muotoon saatetut kuvat. Lisää tulee saataville sitä mukaa kuin kuvien digitointi etenee. Museon kokoelmien kuvista on digitoitu vasta murto-osa. Jos et löydä Helsinkikuvia.fi-palvelusta sopivaa kuvaa, voit ottaa yhteyttä Helsingin kaupunginmuseon Kuvaselaamoon. Jos haluat tutkia tiettyä aineistoa tai tarvitset muita kuva-arkistopalveluja, käyntiaika ja aineistot on varattava etukäteen.

Lisäättekö palveluun pyynnöstä digitoimattomia kuvianne? Onko se maksullista?

Helsinkikuvia.fi-palvelussa on käytännössä kaikki Helsingin kaupunginmuseon digitoidut valokuvat. Jos tarvitset digitaalisen version kuvasta, jota ei ole digitoitu, voit tilata sen kaupunginmuseon Kuvaselaamoon. Asiakkaan tilaamista digitoinneista veloitetaan museon hinnaston mukainen maksu. Tilaamasi kuva tulee usein pienellä viiveellä Helsinkikuvia.fi-palveluun kaikkien nähtäväksi ja käytettäväksi.

Kuvan tiedoissa on mielestäni virhe, mihin voin korjata sen?

Voit ottaa yhteyttä Helsingin kaupunginmuseon Kuvaselaamoon.

Mistä kaupunginmuseo on saanut kuvat? Kenen kuvia ne oikein ovat?

Kaupunginmuseon kokoelmissa on lähes miljoona valokuvaa Helsingistä ja helsinkiläisten arjesta 1840-luvulta nykypäivään. Kokoelmiin tulee uusia kuvia pääsääntöisesti lahjoituksina ja museon omien tai museon palkkaamien kuvaajien kuvaamina. Valokuvakokoelman kartuttamisen aloitti kaupunginmuseon edeltäjä, Helsingin muinaismuistolautakunta, vuonna 1906. Helsinki-kuvistaan tunnettu Signe Brander palkattiin tallentamaan muuttuvaa kaupunkia vuonna 1907. Branderin ottamat kuvat muodostavat kaupunginmuseon valokuvakokoelmien perustan.

Onko kuvianne edelleen Finna-palvelussa? Onko Finnassa samat kuvat kuin Helsinkikuvia.fi-palvelussa?

Helsingin kaupunginmuseon valokuvat ovat edelleen myös kansallisessa Finna-palvelussa osoitteessa hkm.finna.fi. Valokuvien lisäksi Finnassa voi tutkia muutakin Helsinki-aiheista aineistoa muovipusseista hiustenkuivaajiin ja matkalipuista taideteoksiin. Sieltä voi myös hakea tietoa helsinkiläisten rakennusten historiasta.