Tillgänglighetsutlåtande
Detta tillgänglighetsutlåtande gäller Helsingfors stads webbplats ”Helsinkikuvia”. Webbplatsens adress är http://www.helsinkikuvia.fi
Lagbestämmelser som gäller webbplatsen
Denna webbplats har offentliggjorts tidigare än 23.9.2018. Webbplatsen ska uppfylla lagens krav på tillgänglighet efter övergångstiden som slutar 23.9.2020.
Stadens mål
När det gäller tillgänglighet till digitala tjänster har Helsingfors stad som mål att uppnå minst nivå AA eller bättre enligt WCAG-anvisningarna, om det är rimligt.
Fullgörandestatus
Denna webbplats uppfyller lagstadgade kritiska tillgänglighetskrav enligt nivå AA i WCAG v2.1 med följande observerade brister.
Icke tillgängligt innehåll
Nedan angivet innehåll uppfyller ännu ej alla lagstadgade tillgänglighetskrav.
Observerade brister
1. Bristande språkinställning
Språken i språkmenyn saknar språkinställningar med följden att skärmläsare läser språken fel. (WCAG2.1: 3.1.2 Språk i olika avsnitt)
Korrigeringssätt: Språken i språkmenyn samt sökfälten på sidorna ska förses med språkinställningar som motsvarar språket.
2. Bläddring i fotoalbum på de engelska sidorna ställer problem för användare av skärmläsningsprogram.
Texter i fotoalbum och på bilder finns endast på finska fast sidan i övrigt är på engelska. Skärmläsningsprogrammet uttrycker innehållet fel. (WCAG2.1: 3.1.2 Språk i olika avsnitt)
Korrigeringssätt: Namn på fotoalbum samt övriga beskrivande texter för bilder ska antingen översättas till språket som användaren valt för sidorna eller annars ska språkinställningen för sidan med fotoalbum visavi texter på finska alltid ställas för finska.
3. Sidans titleelement har inte specifierats för alla sidor
Etiketten för titleelement på sidan uppdateras inte alltid när en ny sida laddas. (WCAG2.1: 2.4.2 Sidrubriker)
Korrigeringssätt: Det ska kontrolleras att det för varje sida på webbplatsen har speciferats ett titleelement som beskriver sidan i fråga.
4. Ologiska rubriker
Rubrikerna på sidorna löper inte logiskt överallt. (WCAG2.1: 1.3.1 Information och relationer)
Korrigeringssätt: Det ska kontrolleras att rubrikerna på sidorna löper konsekvent överallt. Rubrikerna börjar med en rubrik på h1-nivå.
5. Sidorna har knappar som både saknar specifikation för assisterande teknologi och är bristfälligt beskrivna.
Sidorna har knappar som inte alls har specifierats för assisterande teknologi, såsom skärmläsningsprogram. (WCAG2.1: 4.1.2 Namn, roll, värde)
Korrigeringssätt: Det ska kontrolleras att knapparna på alla sidor tekniskt har specifierats för skärmläsningsprogram och övriga lösningar med assisterande teknologi.
6. Dåliga kontraster
Textfärger med otillräcklig kontrast i relation till bakgrundsfärgen har använts på sidorna. (WCAG2: 1.4.3 Kontrast (minimum))
Korrigeringssätt: Förhållandet mellan texten och bakgrunden ska vara minst 4,5:1, och för större textstorlek 3:1.
Rättning av brister
Vi strävar efter att åtgärda observerade brister så att det blir möjligt att använda webbplatsen med skärmläsare och assisterande teknologi. Rubrikerna på sidorna ska kontrolleras och titlelement definieras för alla element. Sidornas utseende kommer att förnyas och då kontrolleras färgkontrasterna så att förhållandet är minst 4,5:1. Vi strävar efter att göra korrigeringen så snart som möjligt vid systemuppdateringar före slutet av 2020.
Få uppgifter i tillgänglig form
Innehåll som inte kan nås på grund av nämnda brister kan begäras från upprätthållaren av denna webbplats.
Kultur- och fritidssektorn, Helsingfors stad
ville.sjofarare@hel.fi
Utarbetande av tillgänglighetsutlåtande
Detta utlåtande har utarbetats 18.3.2020 och är senast uppdaterad 4.9.2020.
Bedömning av tillgänglighet
Vid bedömning av tillgänglighet har följts Helsingfors stads arbetsanvisning och metoder som siktar till att säkerställa webbplatsens tillgänglighet i alla arbetsfaser.
Tillgängligheten är kontrollerad genom revision av en extern expert samt som egen bedömning.
Tillgängligheten är kontrollerad med hjälp av automatisk tillgänglighetskontroll samt manuell kontroll av webbplatsen och innehållet. Automatiska kontroller har utförts med användning av bedömningsverktyget Lighthouse i webbläsaren Google Chrome, webbläsartillägget axe från Deque Systems Inc. samt webbläsartillägget Siteimprove.
Missförhållanden som bedömningsverktygen rapporterat har kontrollerats och vid behov korrigerats.
Den externa expertrevisionen har utförts av Servicecentralen Helsinki.
Uppdatering av tillgänglighetsutlåtande
Webbplatsens tillgänglighet kontrolleras genom kontinuerlig tillsyn när tekniken eller innehållet förändras, samt granskning med regelbundna intervall. Detta utlåtande uppdateras i samband med ändringar av webbplatsen samt granskningar av tillgänglighet.
Återkoppling och kontaktuppgifter
För webbplatsens tillgänglighet svarar
Kultur- och fritidssektorn, Helsingfors stad
ville.sjofarare@hel.fi
Anmälan om ej tillgängligt innehåll
Om användaren upplever att kraven på tillgänglighet ändå inte uppfylls kan detta anmälas per e-post helsinki.palaute@hel.fi eller med responsformulär på www.hel.fi/palaute .
Begäran om uppgifter i tillgänglig form
Om användaren inte upplever sig få webbplatsens innehåll i tillgänglig form, kan användaren begära dessa uppgifter per e-post helsinki.palaute@hel.fi eller med responsformulär på www.hel.fi/palaute . Strävan är att svara på förfrågan inom rimlig tid.
Rättsskydd för tillgänglighet, Verkställighetsförfarande
Om en person upplever att svar inte har erhållits på hans eller hennes anmälan eller förfrågan, eller om svaret inte är tillfredsställande, kan saken anmälas till regionförvaltningsverket i Södra Finland. På webbplatsen för regionförvaltningsverket i Södra Finland finns detaljerad information om hur saken behandlas.
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Enheten för tillgänglighetstillsyn
https://www.xn--tillgnglighetskrav-ptb.fi/
webbtillganglighet@rfv.fi
Telefonväxel 0295 016 000
Öppet: må–fr kl. 8.00–16.15
Helsingfors stad och tillgänglighet
Helsingfors stad har som mål att vara en tillgänglig stad för alla. Stadens mål är att det ska vara så lätt som möjligt för alla stadsbor att röra sig och verka i Helsingfors och att alla innehåll och tjänster ska vara tillgängliga för alla.
Staden främjar tillgängligheten för digitala tjänster genom att förenhetliga publiceringsarbetet och ordna utbildning om tillgänglighet för sin personal.
Tillgänglighetsnivån för webbplatser följs upp kontinuerligt när webbplatserna underhålls. Observerade brister hanteras omedelbart. Vår strävan är att genomföra nödvändiga ändringar så snabbt som möjligt.
Handikappade och hjälpmedelsanvändare
Staden erbjuder rådgivning och stöd för handikappade och hjälpmedelsanvändare. Stöd kan fås på de rådgivningssidor som anges på stadens sidor och på telefonrådgivningen.
Godkännande av tillgänglighetsutlåtande
Detta utlåtande har godkänts 4.9.2020.
Kultur- och fritidssektorn
Helsingfors stad